Lemmikeistä on kirjoitettu valtavat määrät kirjoja. Ensikirjoista suuriin romaaneihin käsitellään eläimen ja ihmisen välistä suhdetta. Monet lemmikit ovat jääneet elämään suurteoksien myötä ikuisesti.

Ensikirjojen eläinsankareita

Puppe on koira, joka seikkailee englantilaisen kuvittaja Eric Hillin kirjoissa, jotka on tarkoitettu aivan perheen pienimmille. Puppe on seikkaillut jo vuodesta 1980 kymmenissä paikoissa, mm. retkellä, kirjastossa, yökylässä ja maatilalla. Puppe seikkailee myös animaationa.

Mauri Kunnaksen hauskat eläinkirjat ja Koiramäki-sarja kertovat suomalaisesta maaseudusta ja historiasta mukavasti ja helppolukuisesti.

Kirjoja lukeville lapsille ja teineille

Pohjoismaiden tunnetuin kissa lienee Pekka Töpöhäntä, jonka ruotsalainen Göstä Knutsson loi jo vuonna 1939. Pekka on kiltti kissa, jota muut kissat kiusaavat, sillä hänellä ei ole häntää. Ilkeä Monni-kissa kätyreidensä Pillin ja Pullan kanssa yrittää tehdä Pekalle kiusaa, mutta hän selviää aina pulasta.

Viiru-kissa juttelee omistajansa, vanhan Pesosen kanssa. He asuvat maalla kanojen kanssa. Viirun ja Pesosen kirjoja on julkaistu 12, ja hahmoista on myös tehty pelejä ja kymmenkunta elokuvaakin.

Sisarukset Marvi ja Merja Jalo ovat kirjoittaneet satoja teini-ikäisille hevostytöille suunnattuja kirjoja ja kirjasarjoja.

Nummelan ponitalli on Merja Jalon suursarja, jonka hän aloitti vuonna 1977 ja jossa on jo lähes 90 osaa. Jatko-osia ilmestyy edelleen.

Romaaneja aikuisille

Gerald Durrell oli englantilainen eläintarhanpitäjä, tutkija ja kirjailija. Hän kirjoitti lukuisia eläinaiheisia kirjoja, joissa hän kertoo lemmikeistään ja matkoistaan värikkäästi ja helppolukuisesti. Hän perusti Durrellin villieläintensuojelusäätion (Durrell Wildlife Conservation Trust) sekä Jerseyn eläintarhan, joka suojelee uhanalaisia eläimiä. Kirjassaan Eläimet ja muu kotiväkeni Durrel kertoo lapsuudestaan, jonka hän vietti Korfulla. Kirja kertoo seikkaperäisesti hänen perheestään, lemmikeistään sekä lukuisista villieläimistä, joita hän pyydysti, ja joista tuli perheenjäseniä.

Gavril Trojepolskin Bim mustakorva on venäläinen klassikkokirja, joka kertoo uskollisen koiran tarinan. Yksinäinen veteraani hankkii gordoninsetterin pennun, jolle antaa nimeksi Bim ja kouluttaa sen. Ivan ja Bim elelevät yhdessä mukavasti, mutta sitten Ivanin sodassa saama sirpale aiheuttaa hänelle sairauskohtauksen, ja hän joutuu Moskovaan leikattavaksi. Bim karkaa naapureilta etsimään isäntäänsä ja matkallaan se kohtaa niin hyviä kuin pahojakin ihmisiä. Romaani on todellinen itkuhanojen avaaja, ja jää mietityttämään loppuiäksi.