Lemmikkiä hankittaessa tulee ottaa selvää eläimen ruokavaliosta ja myös lisäravinteiden tarpeesta. Toiset jyrsijät, kuten hiiret ja rotat, on helppo ruokkia, sillä niiden tarvitsemat pelletit ja kasvikset löytyvät helposti lähes kaikista lähikaupoista, mutta esim. marsun ruokavalioon on lisättävä c-vitamiinivalmistetta. Karkeasti jaoteltuna jäniseläinten ja jyrsijöiden ruokavaliot voi jaotella seuraaviin ryhmiin:
Ruohikkoalueen eläimet
Ruohikkoisten alueiden kasvinsyöjiä ovat kani ja marsu. Niiden perusruoka on kuivaheinä, jota on aina oltava saatavilla runsaasti. Lisäksi päivittäin on annettava tuoreruokaa, kuten kurkkua, omenaa, porkkanaa, salaattia tai kyseisen lajin siemensekoitusta tai pellettejä. Heinänsyöjille ei saa antaa maitotuotteita tai mitään eläinperäistä ravintoa.
Kuivien alueiden kasvinsyöjät
Chinchilla ja degu ovat kasvinsyöjiä kuivilta alueilta. Niille on aina oltava tarjolla kuivaa heinää, ja päivittäin annetaan myös lajikohtaista siemensekoitusta tai pellettiä. Tuoreet kasvikset tai hedelmät eivät kuulu näiden lajien ruokavalioon, eivätkä myöskään eläinperäiset ruoat. Tärkeää ruokavaliossa on korkea kuitupitoisuus. Jos ainoana ruokana tarjotaan korsipitoista heinää, se altistaa jyrsijän ummetukselle. Siksi mahdollisuuksien mukaan tarjotaan myös tuoretta ruohoa, voikukanlehtiä, apilaa sekä vadelman tai ruusun lehtiä.
Myös eläinperäistä ruokaa syövät jyrsijät
Kasvinsyöjiä, jotka syövät myös vähäisessä määrin eläinperäistä ruokaa, ovat hiiret ja rotat, hamsterit, gerbiilit sekä maaoravat. Pääravintona voi käyttää kullekin lajille tarkoitettuja täysrehupellettejä sekä siemenseosta ja tuoreita kasviksia. Satunnaisesti voidaan antaa jauhomatoja tai kypsää lihaa, rotille ja hiirille myös pieniä määriä maitotuotteita, kuten juustoa. Myös koiran herkkupalat sopivat näille jyrsijälajeille.
Jyrsittävää
Kanien ja jyrsijöiden hampaat kasvavat jatkuvasti. Luonnossa elävillä eläimillä ne myös kuluvat, kun eläimet jyrsivät oksia tai siementen kuoria. Myös lemmikkijyrsijälle tulee antaa jotain kovaa jyrsittävää, jotta hampaat eivät kasvaisi liian pitkiksi. Eläinkaupoista saa erilaisia tuotteita jyrsimiseen, mutta myös luonnosta löytyy helposti nakerrettavaa. Tuoreet lehtipuiden oksat, kuten haapa, paju, pihlaja tai hedelmäpuut soveltuvat hyvin hammashoitoon. Oksien katkominen ilman maanomistajan lupaa on kiellettyä, mutta kerrostalojyrsijöiden omistajillekin varmasti löytyy pajukko, jota voi harventaa. Liian pitkäksi kasvaneista hampaista on monenlaista harmia: ne aiheuttavat kipua ja hankaloittavat syömistä. Jos hampaat kasvavat lian pitkiksi, ne on leikkautettava eläinlääkärillä. Toimenpide on varsin pelottava, joten on parempi antaa lemmikille riittävästi jyrsittävää.