Pennun ruokinta

Kissanpennut juovat emon maitoa noin kuuden viikon ikään asti. Pennut tutustuvat emon ruokaan jo pariviikkoisina, ja emo vieroittaa pennut tavallisesti 6–8 viikon iässä, jolloin ne yleensä ovat jo imetyksen ohessa oppineet syömään penturuokaa.

Kissat ovat nopeakasvuisia, ja tarvitsevat kasvuiässä tiivistä ja maistuvaa penturuokaa. Kaupoista saatavassa erityisesti pennuille tarkoitetussa ruoassa on runsaasti proteiineja ja rasvaa, sekä vitamiineja ja kivennäisaineita oikeassa suhteessa kasvun tukemiseksi. Kissan oppiessa jo pentuna syömään sekä kuiva- että märkäruokaa syö se molempia myös aikuisena. Koska kissa saalistaa luonnossa pikkueläimiä useita kertoja päivässä, tulee myös kotikissalla olla ruokaa tarjolla usein tai jatkuvasti. Siksi kuivaruoka on hyvä opettaa ruokavalioon, jolloin sitä voi olla koko ajan tarjolla raikkaan veden kanssa. Toisin kuin tavallisesti luullaan, kissa ei tarvitse maitoa ruokavalioonsa.

Penturuoka vaihtuu aikuisille kissoille tarkoitettuun ruokaan vähitellen, naaraille noin 9 kk:n iässä, urospennuille myöhemmin, vasta noin vuoden vanhana.

Pennun terveys

Kaikki kissat tulisi rokottaa kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan. Kissan voi myös rokottaa rabiesta vastaan. Loishäädöt eli matokuuri ovat erityisesti tarpeen ulkona liikkuvalle kissalle. Jos kissa käy kissanäyttelyissä, rokotukset vaaditaan. Sisäkissa, joka ei poistu kotoaan, ei välttämättä ole niin suuressa vaarassa saada tartuntoja.

Kissan tärkein tarvike on riittävän reilu kissanhiekkalaatikko sekä laadukas kissanhiekka. Kissanhiekkalaatikon tulee olla paikassa, johon kissa pääsee aina, eikä esimerkiksi helposti kiinni menevän oven takana. Kissanhiekan on hyvä olla laadukasta, sillä kissan ulosteet ovat erittäin vahvan tuoksuisia, ja kissa on erittäin tarkka hygieniastaan. Jos hiekkalaatikko on likainen ja haiseva, kissa tekee tarpeensa muualle.

Kissalle kannattaa hankkia myös kiipeilypuu, jos kyseessä on sisäkissa. Siihen se saa purettua energiaansa sekä raapimistarpeensa. Kissat ovat ahkeria kynsien terottajia, joten jos kissa raapii kiellettyä paikkaa, sille tulee sanoa tiukasti ”ei” ja siirtää se sallitun raapimispaikan äärelle.

Kissanpennun leikkauttaminen eli sterilointi on ajankohtaista puolen vuoden iän jälkeen, jos et suunnittele pentujen hankintaa. Narttukissalla ensimmäinen juoksuaika voi olla jo 3 –4 kk iässä. Monet eläinsuojeluyhdistykset järjestävät kissojen leikkauskampanjoita säännöllisin väliajoin, jolloin leikkaus tulee huomattavan edulliseksi.